Undgå stress efter ferien – 3 gode råd!

Ingen stress
Feriestemning

I disse dage indhenter hverdagen os igen. En sommerferie, som for få måneder siden syntes laaangt ude i fremtiden, er nu bag os og vi nåede knap nok at blinke med øjnene… Skal vi nu bare tilbage til hverdagens stress og jag? Eller kan vi tage noget af feriestemningen med på arbejde?

Ren lykke

Vi har været heldige med den danske sommer i år. Vi er tanket godt op med D-vitaminer fra solen, har nydt lange lune aftener og den særlige uhøjtidelige stemning, som en stabil varmeperiode giver. Nogle ting bliver bare lettere når vejret er godt: Vi skal ikke pakke os ind i varmt tøj, havehynderne kan blive ude, badebassinet bliver rent faktisk brugt – ligesom grillen – og børnene hygger sig. Aaaah – ren lykke.

Hverdag med overskud

Men feriestemningen kan jo ikke vare ved for evigt, og pludselig en dag starter hverdagen, jobbet og skolen igen. Mange af os holder også af hverdagen og dens struktur, og hvis vi oven i købet kan vende tilbage til den godt tanket op med gode oplevelser og samvær med vores elskede – ja, så er vi faktisk i overskud, og det er ikke så dårligt, når vi skal i gang med en travl hverdag.

Så hvordan kan vi hjælpe os selv med at bevare dette overskud så længe som muligt – og dermed undgå stress, tristhed og uoplagthed?

3 gode råd til at passe på dig selv på jobbet

Her får du nogle små tips til at passe på dig selv, når du vender tilbage til jobbet. Lidt opmærksomhed på nogle ganske få ting, kan gøre at du og mange andre kan undgå stress.

Og hvis du kun skal følge et af tippene, så vil jeg anbefale nr. 3, som faktisk er en af de bedste ting man kan gøre for sig selv her i livet.

1. Bed om hjælp

Det at holde ferie og komme ned i gear, gør at du kommer mere i kontakt med din egen sårbarhed. Et yderst undervurderet ord i vores verden. At tillade sig selv at være sårbar, at bede om hjælp eller sige ”det ved jeg ikke”, sparer tid og energi – og man kommer ind til kernen af en situation med det samme.

Samtidig udvikler det tillid mellem kollegaer, når du beder om hjælp eller information og tillader dem at hjælpe dig.

Og så smitter det… At vise sin egen sårbarhed inviterer andre til også at vise deres sårbarhed og skaber faktisk et miljø af tillid og støtte, og mindre stress – og det kan vi jo alle sammen godt lide, ikk?

2. Vær til stede

Vi kalder det også ”mindfulness” nu om dage. Det handler om at være til stede med os selv og opleve nu’et.

Du kan i løbet af arbejdsdagen prøve at ”vågne op” og mærke din krop. Når du sidder foran skærmen og tjekker emails – helt fordybet og måske lettere stresset over antallet af beskeder – så prøv lige at vågne op et øjeblik. Mærk dine fødder, mærk stolen du sidder på, mærk hvordan din krop har det. Det behøver ikke tage lang tid, men bare lige et kort tjek-in for at lade dig selv vide at du stadig er der…

3. Vær venlig mod dig selv

I løbet af nogle ugers ferie, hvor du forhåbentlig er kommet ned i gear, har du måske mærket dig selv mere end du plejer.

  • Måske har du taget dig en middagslur, når du kunne mærke at du var træt.
  • Eller fået læst den bog, som du længe har ønsket at læse.
  • Bygget den hule sammen med dine børn, som dit indre legebarn har længtes efter hele foråret.

Små glæder, som du har udskudt til ferien og nu har fået indfriet. Der er noget i dig, som er blevet set og taget sig af, og det vil gerne have mere!

Så prøv at fortsæt med at være der for dig selv – også selvom du nu ikke har så meget tid som i ferien. Lidt er også godt – et fodbad, en tur på cafe med en veninde, 20 minutters alene-tid – evt. en lille kropsscanning (se et tidligere indlæg, hvor jeg har indtalt en guidet kropsscanning her).

Hovedsagen er at den fine side af dig, som har haft brug for at blive lyttet til og har nydt din opmærksomhed i ferien, fortsætter med at have tillid til at du husker den og lytter til den. Så vil den belønne dig med overskud og glæde.

Hvis den føler sig glemt og tilsidesat, så bliver der ballade! Det kan f.eks. resultere i at

  • dit overskud forsvinder
  • din lunte bliver kort
  • du føler dig trist og uoplagt
  • måske lader du det gå ud over din partner – med drænende konflikter til følge
  • og kan i sidste ende føre til stress og depression.
Mit favorit-råd

Som jeg skrev fra starten, er mit favorit-råd nr. 3 – og i virkeligheden kunne jeg have nøjedes med det ene. Vi er ofte vores egen værste fjende og meget hårdere ved os selv end vi ville være ved andre. Så næste gang du er hård ved dig selv over noget, så forestil dig at din bedste ven kommer til dig med samme udfordring. Hvordan ville du støtte ham eller hende? Hvad ville du sige?  Hvilket syn ville du have på din ven? Og prøv så at gøre det samme for dig selv – vær din egen bedste ven.

God arbejdslyst 🙂

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *