Psykoterapeut eller psykolog? Er der forskel – og hvilken?

Psykoterapeut eller psykolog?
Skal jeg tale med en psykoterapeut eller psykolog, hvis jeg er i krise?

Psykoterapeut eller psykolog???

Jeg får ofte spørgsmålet:

”Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?”

I nogle sammenhænge kommer spørgsmålet, når en person har fået en lægehenvisning til psykologhjælp og oplever lange ventelister hos psykologerne. Ofte drejer det sig om problematikker som:

• Lettere depression
• Stress
• Dødsfald i den nærmeste familie
• Angst-lidelser

Det er min holdning, at man burde have frit valg til at vælge mellem en psykolog og en psykoterapeut, men som reglerne er lige nu, gives der ikke statstilskud til psykoterapi og dermed bliver det en del dyrere at gå til en psykoterapeut for at få hjælp.

Nogle psykoterapeuter tilbyder dog samme pris som egenbetalingen hos en psykolog, hvis du har en lægehenvisning – og kan man så ikke lige så godt gå til en psykoterapeut?

Psykoterapeut eller psykolog???

Jeg vil rigtig gerne gøre det lettere for dig at kende forskel og har derfor sammenfattet nogle punkter, som beskriver de to professioner og gør det lidt tydeligere, hvad forskellene er.

Jeg har ladet mig inspirere af Dansk Psykoterapeutforenings hjemmeside – www.psykoterapeutforeningen.dk – hvor du kan læse meget mere om metoder, uddannelser og finde en psykoterapeut nær dig.

Jeg håber, at dette kan hjælpe med at kende forskel – og gøre DIT valg nemmere, hvis du skulle få brug for hjælp til at få det bedre psykisk 🙂

**********************************************************

PSYKOTERAPEUTER

… tager udgangspunkt i samtalen og fokuserer på at identificere og bearbejde de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der er et problem for dig.

Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel, og derfor gælder nedenstående beskrivelse alene de psykoterapeuter, der er godkendt af Dansk Psykoterapeutforening, og som derfor må kalde sig psykoterapeut MPF.

Psykoterapeuter adskiller sig fra psykologer på særligt tre områder:

● Psykoterapeuter har i deres uddannelse gennemgået egenterapi og personlig udvikling

Da psykoterapeutens vigtigste værktøj er hans eller hendes egen person, er det et krav fra de psykoterapeutiske uddannelser, at psykoterapeuten har trænet de psykologiske og psykoterapeutiske teorier og metoder i praksis og mærket dem egen krop.

● Psykoterapeuter har taget en fireårig deltidsuddannelse fra et privat psykoterapeutisk uddannelsessted

Mange vælger uddannelsen som psykoterapeut for at slå sig ned som selvstændig med egen praksis, mens andre gør det for at blive bedre til deres andet fag. Uddannelsen tager fire år på deltid og kræver egenbetaling.

● Psykoterapeuter uddannes ikke til at tackle svære sindslidelser eller stille kliniske diagnoser.

Psykoterapeuter bliver uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer, såsom sorg, kriser, stress eller angst. Dog uddannes psykoterapeuter ikke til at håndtere svære psykiske lidelser og stille kliniske diagnoser.

PSYKOLOGER


… tager også udgangspunkt i samtalen, men er uddannet til at vurdere og stille en diagnose på psykiske sygdomme.

Psykologen har en universitetsuddannelse i psykologi og eventuelt specialer inden for én eller flere psykologiske retninger. Der er intet krav i uddannelsen om, at psykologen skal have gået i egenterapi.

Vægten i psykologuddannelsen er overvejende på psykologiske teorier og metoder. En autorisation som psykolog – som bl.a. fordrer supervison – kan tidligst opnås to år efter afsluttet kandidatuddannelse.

Psykologer kan ikke udskrive medicin til patienten. Mange psykologer har en efteruddannelse i psykoterapi.

Så skal du vælge en psykoterapeut eller en psykolog?

Jeg håber, at ovenstående kan gøre det nemmere for dig at kende forskel – og gøre DIT valg lettere, hvis du skulle få brug for hjælp til at få det bedre psykisk 🙂

Du kan læse mere om min uddannelses- og erfaringsmæssige baggrund her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *